Mònica

Fulgencio Pimentel

 

Mònica és una sèrie de narracions interconnectades que expliquen de forma coral la història de vida (en realitat, històries) del personatge principal.

Clowes ha necessitat tota una vida d’inspiració per crear la novel·la gràfica més complexa i personal de la seva distingida carrera.

Rica en detalls visuals, una oïda impecable per al llenguatge i el diàleg i girs emocionants, Mònica és una obra mestra amb moltes capes en forma de còmic que al·ludeix a molts dels gèneres que han definit el mitjà: bèl·lic, romàntic, crim, terror, fantàstic, etc. -però d’una manera misteriosa, inclassificable i per excel·lència clowesiana que afavoreix múltiples lectures.

Daniel Clowes (Chicago, 1961) és un dels màxims exponents del còmic actual. Al llarg de la seva carrera ha rebut tretze premis Harvey i sis premis Eisner. La seva carrera va començar a la revista Cracked, amb la qual va col·laborar des del 1985 fins el 1989. Més endavant va serialitzar el seu còmic Eightball, que va tenir un èxit remarcable en l’escena del còmic alternatiu. És autor d’obres com Ghost World (1986), Ice Haven (2006) o Patience (2016). Tot i que el món del còmic ja aplaudia la seva obra a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, va ser amb l’adaptació cinematogràfica de Ghost World, dirigida per Terry Zwingoff, que va aconseguir el reconeixement del públic general. Clowes va escriure el guió de la pel·lícula, que va merèixer una nominació als Oscar entre altres reconeixements.

Daniel Clowes no tan sols destaca per tenir una veu única, sinó també pel domini d’una àmplia varietat de registres i gèneres.