Autors

Autors i autores convidats

Els autors convidats en aquesta primera edició són: Marta Cartu, Miriampersand, Marc Torices, Conxita Herrero, Kap, Nadia Hafid, Sergi Puyol, Maite Caballero, Paula Estévez, Joan Codina, Mar Mascaró, Lorena Rivega, Miguel B. Núñez, Juanjo Cuerda, Julio A. Serrano i l’Escola La Gossa.

LA GOSSA

La Gossa és una escola de còmic fundada per la Berta, dissenyadora gràfica, i l’Alfredo Borés, dibuixant de còmics, que neix fruit del lligam de tots dos amb les arts gràfiques i les ganes d’acostar el còmic a tothom. Els còmics formen part del seu recorregut pel món de les arts i creuen que és un mitjà fascinant per a crear i explicar històries.

JUANJO CUERDA Y JULIO A. SERRANO

Juanjo Cuerda és il·lustrador i guionista a El Jueves, on treballa des del 2011 i forma part del consell de redacció des del 2014. A finals de 2018 publica amb Julio Serrano la segona part de les Aventures de Cecília Van Helsing. Aquest 2023 ha sortit la tercera entrega de la sèrie publicada a Mamut còmics.Julio A. Serrano debuta com a ninotaire a la revista digital, El Estafador i a Retranca. L’any 2008 autoedita el seu primer còmic, Claus, Tocar Teta, i el 2011 entra a El Jueves, on encara segueix a dia d’avui. El 2012 publica a Mamut Còmics la primera aventura de Cecília Van Helsing, sèrie feta en col·laboració amb Juanjo cuerda a partir de la segona entrega.

MIGUEL B. NÚÑEZ

Miguel B. Núñez publica els seus primers còmics en segells alternatius dels 90: M, Demonios internos, Interferencias, Stroszek, El último hombre i Muertemania. Al mateix temps publica en revistes com NSLM, El Víbora, Tos i Lapin. Amb Paco Alcazar creen el grup musical Humbert Humbert i la revista Recto, de la que en forma part també Miguel Brieva. Comença a publicar còmic infantil a Mamut Còmics i en els darrers anys ha publicat a Sapristi Cómic la trilogia dedicada al Heavy Metal. En el temps que ha portat escriure aquestes ratlles, en Miguel ha publicat un nou còmic. Un paio ràpid.

NADIA HAFID

Nadia Hafid és il·lustradora i autora de còmics. Combina il·lustració i còmic, i els seus dibuixos han estat portades a diferents mitjans de premsa escrita nacional, com El País, i internacionals, com The New York Times, The Economist, The New Yorker, The Washington Post, entre d’altres. El buen padre (Sapristi, 2020), va guanyar el premi al millor autor emergent de l’Associació de Crítics de Còmic, i va ser inclòs a la llista dels cent millors còmics nacionals per Rockdelux. Ha estat traduït al francès per l’editorial Casterman i al turc per Beta Basim Yayin Dagitim edicions. Chacales és el seu segon còmic (Sapristi, 2022), i ha estat guardonat amb el premi El Ojo Crítico de RNE 2023. Ha participat en exposicions col·lectives, com ara “Constel·lació gràfica” al CCCB.

MARTA CARTU

Marta Cartu és artista i autora de còmics. És llicenciada en Belles Arts i especialitzada en dibuix i educació. La seva obra explora el còmic i els seus canals de circulació, com són l’autoedició i els espais digitals, tot qüestionant les narratives visuals. És autora del còmic Hola, Siri i de diferents fanzines com Triatlón, Even in deserts there is water, Un tumor muy guai i Baby Kimchi. Ha realitzat projectes de còmic expandit i ha participat en exposicions col·lectives, com ara "Còmic, somnis i història" a CaixaForum i “Constel·lació gràfica” al CCCB.

CONXITA HERRERO

Conxita Herrero és artista i autora de còmics. Dibuixa, fa fanzines i escriu poemes i cançons per Tronco, el grup de música que comparteix amb el seu germà Fermí. Du a terme encàrrecs d’il·lustració com a freelance per a mitjans nacionals i internacionals com El País, Ara, Revista Granta o Guernica Magazine, per a editorials com Blackie Books, Fosfatina, Kus o Fantagraphics i per a diferents institucions. Ha publicat Gran bola de helado (Apa-Apa, 2016), que es va publicar a França el 2017 a l’editorial Rackham i a Itàlia a l’editorial Hoppípolla el 2018. El 2017 va ser nominada autora revelació al saló del còmic de Madrid i al saló del còmic de Barcelona. Ha participat en exposicions col·lectives, com ara “Constel·lació gràfica” al CCCB.

LORENA RIVEGA

Lorena Rivega va néixer a Lleida. Dibuixa des de petita i sempre li ha interessat la il·lustració, el còmic i l'animació. Va estudiar Il·lustració a l'escola EAM Leandre Cristòfol de Lleida i, posteriorment, Belles Arts a Barcelona, ​​on es va especialitzar en gravat. Actualment treballa com a il·lustradora freelance i en la seva obra personal.

MAR MASCARÓ

Mar Mascaró va estudiar un grau superior d’Il·lustració a l’Escola Massana de Barcelona i Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona. El primer Forn de Calç conté la seva història Little. Anteriorment, amb Entrecomics Comics, va publicar Dins. A la tercera entrega de Forn de Calç hi trobareu … A dia d’avui treballa a Ediciones La Cúpula.

MARC TORICES

Marc Torices ha format part de la fundació del Gutter Fest a Barcelona i de l’editorial Zángano Cómics, dos capçals de la nova escena de cómic independent catalana, ha dibuixat la biografía de Julio Cortázar i ha fet d’animador ocasional del col.lectiu Manson (C Tangana, Rosalía…). Recentment ha publicat el llibre La alegre vida del triste perro Cornelius (Apa Apa, 2023), sobre el personatge que l’ha acompanyat mitja vida, que es publicarà traduït al francès per Actes Sud i en anglés per Drawn & Quarterly.

SERGI PUYOL

Al Sergi Puyol el podem trobar a tants llocs (visibles i invisibles) que la seva presència s’ha convertit en una constant dins les nostres comicotequeques: rotula i maqueta còmics per diferents editorials, dissenya portades, edita còmics. Ens va posar sobre la pista el fanzine col.lectiu Colibrí, i cada un dels seus còmics va anar consolidant el seu nom com un dels pilars de l’escena. El seu darrer còmic Cárcel de amor (Apa Apa, 2019) es va traduïr a França i li va obrir les portes a publicacions com el Diari Ara, on va publicar “Els mons de l’Úrsula

KAP

Jaume Capdevila, conegut pel seu pseudònim Kap, és un dibuixant d'humor i caricaturista català. Publica les seves vinyetes a La Vanguardia, El Mundo Deportivo, El Jueves, entre d’altres capçaleres. L’any 2009 guanya el Premi Internacional d'Humor Gat Perich.El 2021 publica la seva primera novel·la gràfica, amb guió de l'escriptor Jordi Cussà, Cavalls Salvatges. És un dels principals especialistes a Catalunya pel que fa a dibuix d'humor i premsa satírica. Actualment treballa en una biografia en format còmic del dibuixant Joan Baptista Acher, conegut com Shum.

MAITE CABALLERO

Il·lustradora i dibuixant de còmic, Maite Caballero neix a Donostia, es llicencia en Belles Arts al País Basc i estudia il·lustració a Barcelona. El 2012 va rebre un accèssit en la categoria de còmic dels Premis Injuve per a la Creació Jove. Amb Paula Estévez i Mikel Larraioz publiquen el fanzine Hijos Acabados. En solitari, ha publicat quatre entregues de la seva antologia Buena Planta, farcida de troballes gràfiques i narratives. El seu darrer treball, Dating advices for young ladies, amb Paula Estévez i Ainize Sarasola forma part de la primera selecció PATAC.

PAULA ESTÉVEZ

Paula Estévez, nascuda a Donostia, és ninotaira i i·lustradora. Llicenciada en Belles Arts al Pais Basc, marxa a viure a Berlín, on es retroba amb el dibuix. A partir d’aquell moment es centra en la il·lustració, el còmic i l’animació i comença a practicar l’autoedició. En tornar a la seva ciutat natal, amb Maite Caballero i Mikel Larraioz, funden Guillotina, el primer festival d’autoedició de Donostia.

MIRIAMPERSAND

Miriampersand és dissenyadora gràfica, il·lustradora i autora de còmics. Ha col·laborat amb mitjans com The New York Times, El País Semanal, Babelia, GQ, Condé Nast Traveller i Yorokobu, entre d’altres. Va publicar el 2021 Internet Sublime (Editorial Sapristi), el seu segon còmic llarg després d’Animal Party el 2012 (Edicions de Ponent). Ha participat en antologies com Enjambre (Norma Editorial, 2014) o Teen Wolf (Tik Tok cómics - Fosfatina, 2016). Ha participat a l'exposició "Constel·lació gràfica" al CCCB i acaba de publicar el seu darrer fanzine, Mute.

JOAN CODINA

Graduat en Arts, treballa al mig de la Segarra. El paisatge d'aquestes terres de secà forma part de les seves accions que prenen el text com a eina per fer-nos reflexionar sobre uns entorns de vegades oblidats. El seu treball es pot entendre com una exploració de l'autoconsciència a través de la pintura, del dibuix, de la paraula o la instal·lació. Sempre a la recerca de les nostres contradiccions.